Dostupni linkovi

EK preporučila viznu liberalizaciju za Kosovo i Tursku


EK preporučila viznu liberalizaciju za Kosovo i Tursku

Evropska komisija je zvanično preporučila da Kosovo i Turska dobiju viznu liberalizaciju za područje “Šengen zone”.

Evropski komesar za pitanja migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je za RSE da je Kosovo ispunilo sve kriterijume iz Vodiča za liberalizaciju viza, te izrazio nadu da će Evropski parlament i Savet Evropske unije usvojiti predlog komisije za ukidanje viznog režima Kosovu.

"Ovo je rezultat velikog rada i uspešnih napora kosovskih vlasti u postizanju teških i sveobuhvatnih reformi u oblasti pravosuđa i unutrašnjih pitanja, uključujući i vladavinu reda i zakona. Trebamo čestitati Kosovu na ovom napretku“, kazao je on.

On je naveo da Evropska komisija u današnjem Izveštaju o napretku potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve zahteve za liberalizaciju viza, uzimajući u obzir da do usvajanja ovog predloga u Evropskom parlamentu i Savetu Kosovo treba da ratifikuje sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i da ojača borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Bezvizni režim takođe je uslovljen i za Tursku, a on je dio sporazuma koji su postigli zvanični Brisel i Ankara, u okviru kojeg je Turska pristala da primi natrag migrante koji su prešli Egejsko more i dospjeli u Grčku.

XS
SM
MD
LG