Dostupni linkovi

Najžešći sukobi u Alepu u proteklih godinu dana


Prizori iz Alepa 3. maja 2016.
Prizori iz Alepa 3. maja 2016.

Žestoki sukobi izbili su na obodima sirijskog grada Alepa nakon velike ofanzive pobunjenika, javlja dopisnik France pressa.

Koalicija opozicionih grupa koja se bori pod imenom "Fatah halab" pokrenula je napad na snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su ovi sukobi najveći u posljednjih godinu dana, prenosi AFP.

Isti izvor navodi da su sukobi registrovani između pobunjenika i vladinih snaga i u gradu Deir al Asafir.

Prema riječima Rami Abdela Raba još nemaju informacija o žrtavama, ali je AP javio da su državni mediji u Siriji objavili da su tri osobe poginule u obnovljnom granatiranju oblasti pod kontrolom vlasti.

Alepo je jedno od uporišta sirijskih pobunjenika ali je kontrola nad tim gradom podijeljena i jedan dio drže Asadove snage. Grad je centar žestokih sukoba posljednjih dvije sedmice, čime je najdirektnije ugroženo primirje u Siriji koje je stupilo na snagu 27. marta.

Veliki diplomatski napori se ulažu posljednjih dana da bi se zaustvili sukobi i obnovilo primirje jer je od 22.aprila u Alepu poginulo gotvo 300 ljudi od čega su značaj broj među žrtvama i djeca.

Američki državni sekretar John Kerry upozorio je iz Berlina, u srijedu 4. maja, Bašara al Asada na kako je rekao "reperkusije" ako režim nastavi da krši novo primirje koje se dogovara.

Rusija je ranije objavila da će novo primirje stupiti na snagu odmah i obustaviti sukobe u Alepu "odmah", a samo je u utorak broj žrtava u tom gradu bio oko 30.

"Ako se Asad ne bude pridržavao novog prekida vatre, onda će sigurno biti reperkusija i jedna od njih može biti i propast obustave sukoba i vraćanje na rat" rekao je Kerry.

Savjet bezbjednosti UN takođe će održati sastanak o nastavku krvoprolića u Siriji.

Francuski ambasador u UN Francoise Delattre je komentarišući situaciju u Siriji rekao:

"Alepo je u Siriji što je Sarajevo bilo u Bosni " naglasio je Delattre.

XS
SM
MD
LG