Dostupni linkovi

Keri se nada čvršćem primirju u Siriji narednih dana


Keri i De Mistura u Ženevi, 2. maja 2016.
Keri i De Mistura u Ženevi, 2. maja 2016.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u ponedjeljak, 2.maja u UN u Ženevi da su u toku razgovori o ponovnom upostavljanju prekida vatre u Siriji, posebno u provinciji Alepo koja je postala glavno poprište građanskog rata u toj zemlji.

Keri, koji se sastao sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom, rekao je da su i sirijski režim i opozicija doprineli "stvaranju haotične situacije" u Siriji.

"Sukob je na mnogim mjestima izmakao kontroli", rekao je američki zvaničnik.

"Obje strane, i opozicija i režim, doprinijeli su ovom haosu, i mi ćemo intenzivirari rad u narednim satima u cilju da obustave neprijateljstava" reako je Keri nakon razgvora sa Misturom.

De Mistura bi u utorak trebalo da putuje u Moskvu na razgovore sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom o ponovnom uspostvaljanju primirja u Siriji koji je, uz posredovanje Rusija i SAD, stupilo na snagu 27. februara.

Specijalni izaslanik je rekao da su Rusija i SAD glavni incijatori mirovnog procesa u Siriji, ali, ukoliko se te dvije zemlje ne dogovore, malo je vjerovatno da će doći do napretka.

Ruske vlasti u nedjelju su saopštile da su u toku pregovori o zamrzavanju sukoba u Alepu, nakon što su SAD pozvale sirijske snage da prekinu bombardovanje glavnog grada te provincije.

Vlasti u Moskvi danas su potvrdile da se pregovori nastavljaju.

Više od 250 osoba, među kojima nekoliko desetina djece, stradalo je u sukobima u Alepu od 22. aprila.

Napadi na Alepo nastavili su se i u toku noći.

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

XS
SM
MD
LG