Dostupni linkovi

Evrovizija: Uklonjena lista zabranjenih zastava, ali zabrana ostaje


Evrovizija je, nakon burnih reakcija sa Kosova, povukla iz zvaničnog dokumenta primjere zabranjenih zastava, ali odluka o zabrani nošenja kosovske zastave i dalje važi.

"U najnovijem službenom dokumentu Evrovizije o upotrebi zastava na ovom takmičenju više se ne nalaze primjeri zastava koje su zabranjene da se donesu na takmičenje", potvrdio je Paul Jordan, menadžer za komunikacije Evrovizije.

Prema novom dokumentu, objavljenom na web stranici Evrovizije, navodi se da su na takmičenju dozvoljene zastave država članica UN-a i država koje učestvuju na evrovizijskom takmičenju, kao i zastava EU i ona duginih boja, kao simbol tolerancije i raznolikosti.

Odluka o zabrani donošenja kosovske zastave, međutim, i dalje važi, jer Kosovo nije član UN, a ni učesnik ovog takmičenja.

Menadžer za komunikacije Evrovizije Paul Jordan za RSE je izjavio da se ”odluka o zabrani unošenja zastave Kosova na ovom takmičenju tiče uvođenja konzistentnih pravila, te da nije protiv Kosova ili bilo koje druge države ili teritorije”.

Na internom dokumentu koji je procurio prošle sedmice, među zastavama koje su bile zabranjene za ovaj šou, nalazila se i zastava Kosova, kao i ona militantne organizacije "Islamska država" (IDIL).

Novi dokument navodi da je zabranjeno unošenje zastava koje sadrže komercijalne, diskriminatorne, političke ili religiozne poruke.

U dokumentu se sitiče da Evrovizija želi da ostane apolitički događaj i da su se iz tog razloga organizatori složili da usvoje ovakav dokument o pravilima upotrebe zastava.

Kosovski zvaničnici i javnost iskazali su revolt jer se u prethodnom dokumentu kao primjer nedozvoljene zastave našla i zastava Kosova, navodeći da je to skanal i uvreda za Kosovo.

Petrit Seljimi, v.d. ministra spoljnih poslova, potvrdio je na Twitteru da je Evropska unija emitera (EBU) “uputila izvinjenje zbog uvrede”.

XS
SM
MD
LG