Dostupni linkovi

Tači i Vokri veruju u punopravno članstvo Kosova u UEFA


Fadilj Vokri, predsjednik Fudbalksog saveza Kosova

Dan pre nego što će Kongres Unije evropskih fudbalskih asocijacija, UEFA, doneti odluku o punopravnom članstvu Kosova u ovu uniju, predsednik Kosova, Hašim Tači, i predsednik Fudbalskog saveza Kosova (FSK), Fadilj Vokri, izrazili su uverenje da će izolacija Kosova u fudbalu u utorak biti prekinuta.

Tači je naveo da bi pozitivna odluka bila veliki uspeh za kosovski fudbal, sport uopšte, ali i za izgradnju i jačnje države.

„Kosovo je ambijent koji ima, slobodno možemo reći, najjače talente za fudbal u Evropi. Trebamo još više da investiramo u infrastrukturu, ali ono što je važnije sada, na pragu Kongresa UEFA u Budimešti, jeste da poželim da Kosovo sada, nakon izolacije od 25 godina u fudbalu i sportu, bude deo evropske fudbalske porodice“, naveo je Tači.

Predsjednik Kosova se nada da će kosovska nacionalna ekipa krajem leta ili početkom jeseni biti deo evropskih takmičenja.

Ukoliko odluka za Fudbalski savez Kosova u utorak bude pozitivna, onda će se za članstvo Kosova u Međunarodnu federaciju fudbalske asocijacije, FIFA, glasati na Kongresu u Meksiko Sitiju, 13. maja.

Predsednik FSK-a, Fadilj Vokri, takođe se nada da će sutrašnja odluka otvoriti nove puteve mladima Kosova. On se zahvalio kosovskim institucijama na pokazanoj posvećenosti u tom pravcu.

„U sklopu naših mogućnosti, radili smo i stigli dovde. Rešili smo i zakonske poteškoće do kada je u septembru odlučeno da će se o ovom pitanju glasati na Kongresu. Zahvaljujem se Vladi i odgovornom ministarstvu što su odmah reagovali nakon poslednje inspekcije zvaničnika UEFA-e na mitrovačkom stadionu, koji je najbliži ispunjavanju uslova UEFA-e za održavanje utakmica“, kazao je Vokri.

FIFA je u januaru 2014. dozvolila Kosovu da igra prijateljske utakmice, ali uz nekoliko ograničenja.

Prva takva utakmica odigrana je 5. marta iste godine sa Haitijem, i od tada, odigrane su i niz drugih utakmica.

UEFA će u utorak, 3.maja, na Kongresu u Budimpešti, donijeti odluku da li će fudbalska reprezentacija Kosova postati punoprvan član evropske kuće fudbala.

XS
SM
MD
LG