Dostupni linkovi

Kosovska vlast traži skidanje zastave sa zabranjene liste EBU


Petrit Seljimi, ministar spoljnih poslova Kosova

Kosovske vlasti uputile su pismo Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) sa zahtevom da se odmah ukloni zastava Republike Kosova sa liste zabranjenih simbola za izlaganje tokom Evrovizije. To je za RSE potvrdio vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi.

“Verujemo da je izjednačavanje zastave jedne evropske države koju je priznalo većina članica EBU-a, a koja će inače da se vijori na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, sa zastavom terorističke organizacije koja je odgovorna za ubistva, zločine i genocid (IDIL), potencijalna kleveta. U razgovorima smo sa našim pravnim ekspertime kako bi sprečili dalje povrede EBU-a kosovskom imidžu”, kazao je Seljimi.

On je dodao i da je za žaljenje to što EBU već pet godina okleva da uključi Kosovo u ovo takmičenje, ali je ipak izrazio nadu da će Kosovo sledeće godine imati svog predstavnika na Evroviziji.

Prethodno je Radio televizija Kosova (RTK) tražila povlačanje kosovske zastave sa liste zabranjenih zastava na Eurosongu.

Iz Evrovizije je pak za RSE rečeno da se odluka o zabrani unošenja zastave Kosova na Eurosongu tiče uvođenja konzistentnih pravila, te da ta odluka nije protiv Kosova ili bilo koje druge države ili teritorije.

To je u pismenom odgovoru za RSE potvrdio, Paul Jordan, menadžer za komunikacije Evrovizije. To pravilo važi i za, kako je rekao Jordan, škotsku nacionalnu zastavu.

Na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije zabranjeno je unošenje više zastava među njima i zastave Kosova, Palestine, Krima, Donjeck Republike, Nagorno Karabaha, sjevernog Kipra zajedno sa zastavom militantne "Islamske države".

XS
SM
MD
LG