Dostupni linkovi

Kovač: HR ne blokira Srbiju, traži ispunjavanje kriterijuma


Miro Kovač, hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova
Miro Kovač, hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova

Hrvatska ne blokira pregovore Srbije za ulazak u EU, već traži ispunjavanje svih kriterijum, prije svega ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji za zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, izjavio je u petak hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je najavio da planira da posjeti Srbiju.

"Hrvatska je podržala otvaranje pregovora sa Srbijom, ali ići dalje u pregovorima znači ispuniti kriterijume" gdje je osnovni među njima vladavina prava, rekao je Kovač prilikom posjete Bratislavi na Univerzitetu Komenski.

Napominjući da je Srbija od 2012. kandidat, da je prva konferencija o pristupanju održana u janurau 2014. a prvo poglavlje otvoreno gotovo dvije godine kasnije, jer su Njemačka i Britanija insistirale na dijalogu Beograda s Prištinom, Kovač je rekao da "tada niko nije govorio o blokiranju", prenosi Hina.

Kako tvrdi, osnovni problem je zakon u univerzalnoj jurisdikciji koji omogućuje sudovima u Srbiji da sude za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtava.

"To je potpuno ludo", rekao je Kovač, navodeći da su "planovi o ratu smišljeni u Srbiji i taj se zakon mora promeniti, on je štetan i za dobrosusjedske odnose i za stabilnost Evrope".

"To je kao da je Njemačka sudila za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata", kazao je Kovač.

On je dodao da Hrvatska i dalje podržava proširenje i želi susjede u EU.

Prema njegovim riječima, EU je najbolja stvar koja se dogodila na ovim širim prostorima.

Posle posjeta BiH, Mađarskoj, Crnoj Gori, Italiji, Sloveniji, Austriji i Slovačkoj, Kovač je najavio i da će posetiti Srbiju, koja je odložena zbog vanrednih parlamentarnih izbora, navodi Hina.

XS
SM
MD
LG