Dostupni linkovi

Poslanik DPK Azem Sula se predao Policiji Kosova


Poslanik Demokratske partije Kosova, Azem Sula, predao se Policiji Kosova.Vest je za RSE potvrdio njegov advokat, Tom Gaši.Na osnovu zahteva tužilaštva, Sula je predat sudu u dalju proceduru.

“Gospodin Azem Sula vratio se sada na Kosovo i čekamo da se ubrzo odazove pravosudnim organima“, rekao je Gaši.

U srijedu, 27. aprila na Kosovu je sprovedena operacija hapšenja i pretresa na 42 lokacije, a u kojoj je bilo uključeno 350 policajaca.

Kako se naveli iz tužilaštva, na čelu grupe, koju čine građani Kosova i Srbije, je upravo Azem Sula.

Radi se o slučaju koji obuhvata krivična dela organizovanog kriminala, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, krivotvorenje zvaničnih dokumenata i davanje i primanje mita. Ukupno je 40 osumnjičenih u ovoj krivičnoj istrazi, a šestoro njih je bilo uhapšeno. Lider grupe, Azem Sula, poslanik u skupštini Kosova, tokom operacije EULEX policije kao i kosovske, toga dana bio je u bekstvu.

Sula je inače u četvrtak podneo ostavku sa mesta poslanika Kosova.

Članovi organizovane kriminalne grupe sarađivali su, svako sa posebnom ulogom u tome, da bi oštetili Kosovo za društvenu imovinu čija se vrednost procenjuje na 30 miliona eura, kroz kriminalne aktivnosti među kojima su krivotvorenje zvaničnih dokumenata i davanje mita javnim službenicima.

"Oštećene strane su državni budžet Kosova i srpske porodice sa Kosova čije je pravo na zemljišne parcele zloupotrebila ova organizovana kriminalna grupa", stoji u saopštenju.

Značajan deo predmetnih zemljišnih parcela privremeno je zaplenjen na nalog sudije za prethodni postupak iz Osnovnog suda u Prištini 26.04.2016. god. Cilj procesa je da se zemljište vrati u zakonsko javno vlasništvo, u prvoj instanci.

Nekoliko osumnjičenih u istrazi državljani su Srbije, sa boravkom u Srbiji. U okviru istrage ostvarena je i efektna saradnja Tužilaštvom za organizovanim kriminalom u Beogradu.

XS
SM
MD
LG