Dostupni linkovi

Ban Ki-moon zabrinut porastom ksenofobije u Evropi


Ban Ki-moon, generalni sekretar UN

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon zabrinut je što evropske zemlje zatvaraju granice za izbjeglice i zbog porasta ksenofobije.

U govoru u austrijskom parlamentu, Ban je pohvalio Austriju i druge evropske zemlje zbog velikodušnosti koju su pokazivale do sada prema izbjeglicama.

"Zabrinut sam, međutim, što evropske zemlje sada usvajaju restriktivnije mjere u imigracijskoj i izbjegličkoj politici. Imamo moralnu i političku obavezu da pomognemo onima koji bježe pred ratovima, kršenjima ljudskih prava i progonima" naveo je Ban.

Ban se obratio parlamentu dan nakon što su poslanici usvojili strožiji zakon o azilu koji omogućava vladi da odbije skoro sve tražioce azila ukoliko se ustanovi da su javni red i mir ugroženi dolaskom velikog broja ljudi.

Osim toga, zakon otežava izbjeglicama da dovedu porodice u Austriju.

Austrija je primila 90.000 tražilaca azila u prošloj godini, ali je centristička vlada promijenila svoj stav tokom proteklih mjeseci nakon što je suočena s pritiskom rekordne podrške javnosti za opozicionu ekstremno desničarsku Slobodarsku stranku (FPOe).

Kandidat FPOe Norbert Hofer pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, prenosi DPA.

XS
SM
MD
LG