Dostupni linkovi

Finansijska obaveštajna služba: Na Kosovu se finansira radikalizam


Na Kosovu, pojava finansiranja terorizma je manje prisutna nego što je pojava finansiranja radikalizma, a koja može dovesti i do terorizma, izjavio je za RSE Dardan Nuhiu, direktor Finansijske obaveštajne službe na Kosovu.

“Imali smo takve slučajeve, i svi su oni preneti Policiji Kosova i Odeljenju protiv terorizma. Ovi slučajevi su informativni izveštaji koji imaju osnovanu sumnju. Te izvešte mi prosleđujemo kompetentnim organima koji se zatim bave istragom. Na osnovu povratnih informacija iz Policije Kosova, za nekoliko takvih slučajeva su podnete krivične prijave protiv pojedinaca ili određenih subjekata, ali ne mogu da govorim o ukupnom broju. Takvih finansiranja je bilo i unutar teritorije Kosova, ali ih je bilo i iz drugih zemalja“, kazao je on.

Vlada Kosova je 20. aprila usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca i borbi protiv finansiranja terorizma, a koji određuje mere, nadležnosti i procedure za otkrivanje i sprečavanje ovih dela.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, izjavio je da je „zakon veoma važan u ovoj fazi i što se tiče borbe protiv kriminala, korupcije, ali i radi sprečavanja finansiranja terorizma i ekstremizma“.

XS
SM
MD
LG