Dostupni linkovi

U samoubilačkom napadu u Bursi trinaest ranjenih


Policija nakon napada u Bursi
Policija nakon napada u Bursi

Samoubilački napad se dogodio danas u turističkom mjestu u gradu Bursa, na sjeverozapadu Turske, u kojem je poginuo bombaš samoubica, a povrijeđeno je 13 osoba.

Turski ministar zdravlja Mehmet Mujezinoglu je rekao da niko od povrijeđenih nije u kritičnom stanju.

Zvaničnici su naveli da je u eksploziji poginula žena napadač - samoubica, koja je aktivirala eksploziv u blizini džamije Ulu DŽami.

Već nekoliko mjeseca Turska živi u stanju upozorenja zbog niza napada povezanih s kurdskim sukobom koji se pripisuje militantnoj grupi "Islamska država Irak i Levant" (IDIL).

U februaru i martu, u dva napada autobombom poginulo je šezdesetak ljudi u srcu turskog glavnog grada Ankare. Odgovornost su preuzeli Sokolovi slobode Kurdistana (TAK), radikalna i disidentska grupa PKK (Radnička stranka Kurdistana), koja od 1984. godine vodi protiv turske države pobunu koja je već uzrokovala više od 40.000 mrtvih.

U drugom samoubilačkom napadu koji se dogodio polovinom marta na trgovačkoj arteriji u srcu Istanbula poginula su četiri strana turista, od kojih su tri izraelski državljani.

Vlada je ovaj napad pripisala IDIL-u. Ova grupa se sumnjiči da je počinila nekoliko napada na turskom tlu od ljetos.

U najsmrtonosnijem od njih, koje su izvršila dva bombaša-samoubice 10. oktobra, poginule su 103 osobe koje su učestvovale na prokurdskim demonstracijama u Ankari, naveo je Le Figaro.

XS
SM
MD
LG