Dostupni linkovi

Kosovo: Policijska akcija protiv organiziranog kriminala


Policija Kosova - logo

Iz Državnog tužilaštva Kosova je potvrdjeno da su EULEX i Policija Kosova proveli operaciju pretresa i hapšenja.

Kako se navodi, oko 350 policajaca pretreslo je42 lokacije u vezi sa 40 osumnjičenih u krivičnoj istrazi. Šest osoba je uhapšeno i pojaviće se pred Osnovnim sudom u Prištini u toku dana.

Slučaj obuhvaća krivična djela organiziranog kriminala, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, krivotvorenje službenih dokumenata, te davanje i primanje mita.

"Istraga je u vezi sa organizirranom kriminalnom grupom, koja je bila aktivna od 2006. god. do danas, a koju čine građani Kosova i Srbije, i koju predvodi Azem Syla.

Članovi organizirane kriminalne grupe surađivali su, svako sa posebnom ulogom, kako bi oštetili Kosovo za društvenu imovinu čija se vrijednost procjenjuje na 30 milijuna eura, kroz kriminalne aktivnosti među kojima su krivotvorenje službenih dokumenata i davanje mita javnim službenicima.

Oštećene strane su državni budžet Kosova i srpske porodice sa Kosova čije je pravo na zemljišne parcele zloupotrebila ova organizirana kriminalna grupa", stoji u saopćenju.

Značajan dio predmetnih zemljišnih parcela privremeno je zaplijenjen po nalogu sucaza prethodni postupak iz Osnovnog suda u Prištini. Cilj ovog procesa je da se zemljište vrati u zakonsko javno vlasništvo.

Nekoliko osumnjičenih u istrazi su državljani Srbije, sa boravkom u Srbiji. U okviru istrage ostvarena je i suradnja s Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu.

Neki od osumnjičenih su u bjekstvu ili se nalaze u inozemstvu.

Lider grupe, Azem Syla, poslanik u skupštini Kosova, u ovom trenutku je u bjekstvu.

Uprkos stalnim naporima koje policija Kosova ulaže posljednjih deset dana kako bi locirala Sylu, on nije pronađen i dalje je u bjekstvu.

XS
SM
MD
LG