Dostupni linkovi

Kazaz i Kkukić o zastavi ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu


Zastava tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne ispred zgrade Ministarstva branitelja u Zagrebu, izazvala je reakcije intelektualaca u BiH ali ne i predstavnika vlasti.

Profesor Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić za RSE ocjenjuje da zastava ispred Ministarstva branitelja, bez obzira kako je pravdali, "svjedoči kako taj odnos svaki put i nije iskren, posebice kada su na vlasti u Hrvatskoj oni koji su vinovnici, ili jedan u skupini vinovnika, onoga što se događalo u bivšoj Jugoslaviji".

"Žalosti i činjenica da bosanskohercegovačke vlasti na to ostaju mrtve hladne, ali ako znate strukturu bh vlasti, i znate da su dio te strukture oni koji ni danas nisu sretni s Bosnom i Hercegovinom kao samostalnom i cjelovitom državom, onda ni to ne iznenađuje", kaže Kukić.

Profesor na Sarajevskom univerzitetu Enver Kazaz za RSE komentariše kako je i sama bh. politička elita "sastavljena od takvih ideologija".

„Karamarkova Hrvatska i Hrvatska Koline Grabar Kitarović je proustaška Hrvatska. Sasvim jasno se pokazuje da je ona, ne samo nastavljač protuđmanovih dijela, nego puno gora od samog Tuđmana. Obnova ustaške ideologije, njeno toleriranje u hrvatskom javnom prostoru, te potom otvorenost simboličkoj i svakoj drugo pozivanje na ustašku ideologiju, pokazuju da je Karamarko ne samo bio policajac, udbaš, doušnik, nego neko ko ima ideološkog uzora u Anti Paveliću, kaže profesor Kazaz.

(Dženana Karabegović)

XS
SM
MD
LG