Dostupni linkovi

Hamond: Ne može se odbaciti mogućnost slanja kopnenih snaga


Filip Hamond, 2016.
Filip Hamond, 2016.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond rekao je danas da ne može da odbaci mogućnost slanja kopnenih snaga u Libiju, ukoliko bi to zahtijevala libijska Vlada, ali da bi bilo koju vrstu raspoređenja vojske morao da odobri parlament.

"Ne bi bilo razumno odbaciti bilo šta jer ne znate kako će se situacija razvijati. Ali, ukoliko bi bilo kakvog pitanja oko britanske borbene uloge u bilo kom obliku - kopneno, morem ili vazduhom - to će morati ići u parlament", rekao je Hamond dnevniku "Sandej Telegraf".

Tokom protekle sedmice, Hamond je u obraćanju parlamentu rekao da ne postoje planove da se šalju vojnici u Libiju, čime je odgovorio na medijske izvještaje u kojima se navodi da su britanske specijalne snage već u zemlji.

Hamond je istakao da ne smatra da će Libija uputiti poziv za stranu vojnu intervenciju, ali je istakao da bi eventualno uporište Islamske države Iraka i levanta (IDIL) u toj sjevernoafričkoj državi moglo predstavljati opasnost po Evropu.

"Ukoliko bi IDIL učvrstio pozicije u Libiji i pokušala da iskoristi ustanovljenu bazu za ubacivanje terorista u Evropu, onda bi to bila prijetnja po sve nas", dodaje Hamond.

Libija je u haosu od 2011. godine kada je sa vlasti svrgnut Moamer Gadafi.

XS
SM
MD
LG