Dostupni linkovi

Dom naroda Parlamenta FBiH o izmjenama Zakona o transplantaciji organa


Dom naroda Paralamenta Federacije BiH trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.

Postojeći Zakon koji reguliše transplantaciju organa ne predviđa “pretpostavljeni pristanak” za uzimanje organa.
Takozvani “pretpostavljeni pristanak” podrazumijeva da svako lice za života može dati izjavu o nedarovanju svojih organa i tkiva u svrhu liječenja, čime se isključuje iz mogućnosti da budu korišteni nakon smrti za liječenje drugih.

Izmjenama zakona bi se proširio krug mogućih donatora, što bi značilo i veće šanse da se obezbijedi odgovarajući organ za potrebe transplantacije.

Delegati Doma naroda danas bi trebalo da se izjasne i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, Prijedlogu zakona o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru i o Prijedlogu zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH.

Na dnevnom redu su, između ostalog, i Prijedlog zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Nacrt zakona o zaštiti okoline te Izvještaj o radu Vlade FBiH za prošlu godinu.

XS
SM
MD
LG