Dostupni linkovi

BIRN: Optužnica protiv crnogorskog novinara Jova Martinovića


Crnogorsko Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo optužnicu protiv crnogorskog istraživačkog novinara Jova Martinovića za pomaganje i pripadnost kriminalnoj grupi koja se bavila trgovinom narkoticima, objavila je Balkanska mreža istraživačkih novinara BIRN

Martinović, koji radi kao dopisnik za međunarodne medije, uključujući The Economist, Newsday, the Global Post, the Financial Times i BIRN, je u pritvoru od 22.10.2015. pod sumnjom da je umiješan u trgovine drogom, a šestomjesečni pritvor mu ističe u petak 22. aprila

Uhapšen je sa još 17 osoba iz Crne Gore u zajedničkoj akciji sa hrvatskom policijom pod sumnjom da su članovi kriminalne organizacije i trgovci drogom na čijem je čelu crnogorski državljanin, Duško Martinović, bivši član međunarodne grupe kradljivaca nakita poznate kao Pink Panter, a krivične prijave su podnijete protiv ukupno 29 osoba.

Tokom operacije, policija je organizirala racije u nekoliko gradova u Crnoj Gori i Hrvatskoj, u kojoj je zaplijenila 3,5 kilograma kokaina, 1,5 kilograma heroina i 21 kilogram marihuane.

Brojna medijska udruženja apelirala su na tužilaštvo i crnogorske vlasti da uzmu u obzir Martinovićev novinarski rad kao moguće objašnjenje za njegove navodne kontakte sa trgovcima narkoticima.

Ako bude pravomoćno osuđen, Martinoviću prijeti zatvorska kazna od dvije do četiri godine.

Martinović tvrdi da nije kriv, navodeći da je njegov kontakt sa ostalim osumnjičenima bio povezan sa novinarskim radom. Tokom posljednjih 15 godina, Martinović je radio na nekoliko novinarskih istraživačkih projekata koji su bili u žiži interesovanja i objavljeni u nekim od najuticajnijih svjetskih medija, razotkrivajući ratne zločine i organizirani kriminal širom Balkana.

U vrijeme hapšenja, Martinović je radio za francusku produkcijsku kuću, CAPA Presse, koja ga je angažovala za terenske provjere i pronalaženje izvora za dokumentarac "Put kalašnjikova".

XS
SM
MD
LG