Dostupni linkovi

U Savjetu EU nema saglasnosti o aplikaciji BiH


Ambasador Holandije u BiH Jurian Krak ocijenio je da BiH nije ispunila uslove koje je postavio Savjet EU za održavanje rasprave o kredibilnosti aplikacije.

Krak, čija zemlja u tekućem mandatu predsjedava Savjetom EU, podsjetio je da je za prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u Uniji potreban konsenzus svih zemalja članica EU.

"Predlaganje i priprema rasprave o vjerodostojnosti aplikacije mogli bi, na primjer, biti sljedeći koraci u procesu pristupanja BiH", rekao je Krak za sarajevski portal "Kliks", uz stav da trenutno među članicama EU ne postoji jednoglasnost za to.

Prema njegovim riječima, da bi se aplikacija smatrala kredibilnom potrebno je da BiH ostvari značajan napredak u sprovođenju reformske agende, što do sada nije viđeno.

Kao uslov EU, holandski ambasador naveo je i uspostavljanje funkcionalnog mehanizma koordinacije u BiH, te potpunu adaptaciju poglavlja o trgovini iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ističući da objavljivanje rezultata popisa stanovništva provedenog u BiH 2013. godine nije uslov za određivanje kredibilnosti aplikacije, Krak je rekao da je set pouzdanih, aktuelnih statistika za cijelu zemlju nezamjenjiv alat u budućim pregovorima o pristupanju.

BiH je aplikaciju za članstvo za EU predala 15. januara ove godine.

XS
SM
MD
LG