Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropski olimpijski komitet podržava Fiba


Predsednik Evroskog olimpijskog komiteta (EOK) Partik Hiki podržao je odluku Fiba Evropa da suspenduje saveze sa Evropskog prvenstva u košarci, a podršku ovom činu objasnio je ocenom da je potrebno da se zaustave "privatne kompanije" koje žele da preuzmu sport.

"Već neko vreme upozoravam na opasnosti ovih kompanija za pravljenje profita koje pokušavaju da otmu sport. Ako to ne ubijemo sada, stvari će izmaći kontroli. Ako nastavimo da ignorišemo situaciju, sledeći korak biće da privatne oganizacije nad kojima nemamo kontrolu organizuju alternativne Olimpijske igre", rekao je Hiki u intervjuu za Insajd d' gejms (insidethegames.biz) objavljenom danas.

Fiba Evropa je u petak suspendovala šest zemalja sa Evropskog prvenstva, a još osam saveza je dobilo pismo u kome su obavešteni da je evropska organizacija čula izveštaje da su neki od njenih klubova sklopili sporazum sa ECA o učešću u njenim takmičenjima. Ti savezi su pozvani da objasne svoj položaj ili će i oni biti suspendovani.

Fiba Evropa je zapretila i suspendovanim savezima oduzimanjem kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre. Fiba će sledećeg vikenda održati sastanak Izvršnog komiteta na kome će "diskutovati o mogućnosti donošenja odluka vezanih za globalne dogadjaje, kao što su kvalifikacioni turniri za OI, Olimpijske igre ili Svetsko prvenstvo".

XS
SM
MD
LG