Dostupni linkovi

Cena nafte opet porasla


Ilustracija
Ilustracija

Cena nafte se danas oporavila posle pada u ponedeljak, što bi moglo da bude znak većeg poverenja investitora u svetsku ekonomiju, piše Asošiejted pres.

Na početku današnjeg trgovanja, cena referentne američke nafte bila je za 46 centi veća i iznosila je 40,24 dolara po barelu.

Pošto veliki proizvođači nafte nisu uspeli da se tokom vikenda u Dohi dogovore o zamrzavanju proizvodnje nafte, cene tog energenta su u ponedeljak izgubile skoro sedam odsto, ali je do otvaranja berzi u Evropi došlo do njihovog oporavka, pa su bile u minusu ispod tri odsto.

Cene nafte su u januaru pale na najniži nivo u poslednjih 12 godina, na manje od 30 dolara po barelu, ali su posle porasle na više od 40 dolara u nadi da će biti postignut dogovor o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte.

Današnji rast cene sugeriše da je donekle smanjena zabrinutost za perspektivu svetske ekonomije, navodi AP.

Predstavnici zemalja prozvođača nafte razmatrali su u nedelju na samitu u Dohi predlog o zamrzavanju proizvodnje nafte na januarskom nivou kako bi se suprotstavili globalnom trendu pada cene nafte, ali nisu uspeli da postignu dogovor.

XS
SM
MD
LG