Dostupni linkovi

Švedski ministar podnio ostavku zbog komentara o Izraelu


Švedski ministar za stanovanje i urbani razvoj, Mehmet Kaplan podnio je ostavku zbog svojih komentara od prije sedam godina u kojima je uporedio izraelski tretman Palestinaca sa odnosim nacističke Njemačke prema Jevrejima, povećavajući tako pritisak na već nepopularnu Švedsku vladu.

On je naime 2009. prije nego što je postao ministar izjavio da "Izrael tretira Palestince na način koji veoma podsjeća na to kako su tretirani Jevreji u Njemačkoj tokom 1930-tih"

Kolicija lijevog centra Socijaldemokrata i Zelenih pod pritiskom je zbog azilantske krize koja je prisilila vladu te zemlje da promijeni svoju decenijski otvorenu politku prema izbjeglicama.

"Ukupna procjena situacije Mehmeta Kaplana je da neće biti u stanju da radi kao ministar " rekao je premijer Stefan Lofven na press konferenciji Socijaldemokrata.

Inače odnosi Švedske i Izraela su posebno zategnuti od 2014., kada je vlada Socijaldemokrata priznala palestinku državu.

Kaplan, koji je rođen u Turskoj, takođe je došao na udsr kritika zbog prisustovanja večeri koju je organizovala jedna ultranacionalistička turska organizacija.

Kaplan je novinarima rekao da "odbacuje sve forme ekstremizma, bilo da su nacionalističke, religiozne ili bilo kakve drugo".

Ostavka stupa na snagu odmah, a njegove ministarske dužnosti biće prebačene na nekog drugog.

Obje stranke vladajuće koalicije u Švedskoj i Socijaldemokrati i Zeleni u padu su popularnosti zbog izbjegličke krize u posljednje dvije godine.

XS
SM
MD
LG