Dostupni linkovi

Jordan povukao ambasadora iz Irana


Jordanske vlasti danas su povukle svog ambasadora u Iranu na konsultacije, nakon odbijanja Teherana da se "ne miješa u unutrašnja arapska pitanja", saopšteno je danas u Amanu, javila je TV Arabija.

"Jordanski ambasador u Teherenu pozvan je u zemlju na razgovore", saopštilo je jordansko Ministarstvo informisanja i dodalo da je posle nuklearnog sporazuma Irana s velikim silama "Teheran iznio stavove koje predstavljaju miješanje u unutrašnja pitanja arapskih zemalja, posebno zalivskih".

Odnosi Irana sa arapskim zemljama, koje su pretežno sunitske, zategnuti su od početka januara posle prekida diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije.

Iran i Saudijska Arabija su 3. januara 2016. godine prekinuli diplomatske odnose posle pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji i napada na saudijska diplomatska predstavništa u Iranu.

Jordan i susjedna Saudijska Arabija imaju bliske odnose i Jordan je član arapske koalicije, koju predvodi Rijad, protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu. Ti pobunjenici iz šiitskog plemena Huti imaju podršku Irana.

XS
SM
MD
LG