Dostupni linkovi

SAD će "snažno odgovoriti" na eventualni nuklearni test Pjongjanga


Sjeverna Koreja, laniranje rakete 4. aprila

SAD će snažano odgovoriti u slučaju da Sjeverna Koreja izvrši novu nuklearnu probu, izjavio je danas zamjenik američkog državnog sekretara Antony Blinken.

Blinken, koji se sastao sa visokim japanskim zvaničnicima u Tokiju, rekao je novinarima da će Sjeverna Koreja potonuti u još dublju izolaciju ukoliko bude dodatno provocirala.

Pjongjang je izvršio četvrti nuklearni test u januaru, a u februaru je lansirao projektil dugog dometa. Obje akcije bile su u suprotnosti sa rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

Južna Koreja je detektovala znake da sjeverni susjed vrši pripreme za peti nuklearni test, rekla je ranije južnokorejska predsjednica Park Geun Hje.

Ona nije precizirala o kakvim je znacima riječ, ali je naredila vojsci da bude u pripravnosti, javila je agencija "Jonhap".

Južnokorejski mediji izvijestili su prethodno da su na lokaciji za nuklearne probe Pungje Ri uočene pojačane aktivnosti. Na ovom mjestu ranije su izvršene nuklearne probe.

"Imaćemo novi snažan odgovor u slučaju još jednog Sjevernokrejskog nuklernog testa" rekao je Blinken, dodajući da je takvo ponašenje Sjeverne Koreje "neprihvatljivo".

Blinken kaže da će SAD razmotriti "više mogućnosti" dodajući da je prerano da bude "preciziniji" o čemu je riječ.

Pojedini eksperti očekuju da će Sjeverna Koreja izvesti peti nuklerni test u bliskoj budućnosti, vjerovatno prije partijskog kongresa početkom maja, a nakon neuspješnog lansiranja rakete u petak.

XS
SM
MD
LG