Dostupni linkovi

Dodik odložio sastanak o referendumu zbog nedolaska opozicije


Milorad Dodik

Sastanak predstavnika srpskih političkih partija o mogućem referendumu o Danu Republike Srpske danas nije održan, jer se pozivu predsednika RS Milorada Dodika nisu odazvali predstavnici opozicionog Saveza za promene.

Dodik je najavio da će sledeće sedmice zakazati novi sastanak, jer se, kako je istakao, radi o važnom pitanju za RS, odnosno odgovoru na odluku Ustavnog suda BiH koji je neustavnim proglasio 9. januar kao Dan republike.

Komentarišući tvrdnje opozicije da se na sastanku nisu pojavili, jer ih je izvredjao u sinoćnoj emisiji "Pečat" Radio-televizije RS (RT RS), ponovo ih proglašavajući izdajnicima, on je rekao da to nije tačno.

Ove sedmice ističe rok od 120 dana koji su 29. novembra prošle godine dali srpski predstavnici Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

Kako se to još nije desilo, predsednik RS smatra da je neophodno utvrditi dalje političke korake, optuživši bošnjačke predstavnike za neusvajanje novog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Dodik je dalje rekao da je još pre nekoliko dana bilo jasno da se na sastanku neće pojaviti lideri nekih opozicionih stranaka, već su kandidovali svoje zamenike, ističući da niko nema pravo da na bilo koji način ignoriše ovu temu.

Predsedništvo opozicionog Saveza za promene danas je odlučilo da odustane od dolaska na sastanak kod predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je organizovao u vezi sa pitanjem referenduma o Danu RS, zbog, kako su obrazložili, novih Dodikovih uvreda na račun najviših opozicionih funkcionera.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine doneo odluku prema kojoj je 9. januar kao Dan RS neustavan, nalažući Narodnoj skupštini RS da u roku od šest meseci Zakon o praznicima usaglasi sa Ustavom BiH.

XS
SM
MD
LG