Dostupni linkovi

Opozicija i civilni sektor saglasni da je izveštaj SAD diplomatski šamar


Opozicija i nevladin sektor u Crnoj Gori smatraju da je izveštaj američkog Stejt departmenta u kome se korupcija u zemlji ne kažnjava "realan" i "diplomatski šamar režimu", dok vladajuća partija relativizuje te ocene, prenose danas crnogorski mediji.

Kako se navodi, vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) zauzela je stav da "korupcija postoji, ali da je ima i u razvijenijim društvima".

Američka vlada je najnovijim izveštajem kao ključne probleme u Crnoj Gori označila nekažnjivost vladinih funkcionera za korupciju, neefiksanu primenu antikorupcijskih zakona, napade i pritiske na medije i predstavnike civilnog sektora, i poljuljano poverenje gradjana u izbore. ;Vlast ne beži od "dijagnoze", da je korupcija "prisutna", ali u vladajućoj DPS navode da je ona prisutna i u "razvijenijim zemljama", kao i da vlada i njene institucije "maksimalno rade" na suzbijanju te pojave.

"Neke ocene kada je u pitanju borba protiv korupcije ne korespondiraju sa izveštajima o napretku naše države koji stižu iz Brisela i u kojima je rečeno da se oseća napredak u svim oblastima", kazao je za podgoričku "Pobjedu" poslanik DPS-a Obrad Stanišić.

Nezavisni poslanik Gradjanskog pokreta URA Dritan Abazović sa isti list, medjutim, ističe da je izveštaj "diplomatski šamar aktuelnom režimu".

"Priča o našem fenomenalnom napretku i neverovatnim rezultatima, kako u borbi protiv korupcije, tako i u stvaranju demokratskog ambijenta, pada u vodu i predstavlja klasičnu demagogiju", ocijenio je Abazović.

Prema ocenama nevladinog sektora, izveštaj precizno dijagnostifikuje višegodišnje probleme u vladavini prava u Crnoj Gori i kritički posmatra ulogu izvršne vlasti i njenih institucija u tome, pišu mediji u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG