Dostupni linkovi

Vlada Hrvatske ukinula Mesićev ured


Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske
Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske

Hrvatska Vlada je na sjednici u srijedu, 13.aprila, donijela izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske nakon prestanka obnašanja dužnosti, kojima se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću zbog trenutnih ekonomskih uslova ukida trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno vozilo, dok mu na teret državnog budžeta i dalje ostaje pravo na fizičku zaštitu.

Izmjene stupaju na snagu 1. maja. Dosad se Mesić mogao trajno koristiti posebnim pravima predsjednika nakon prestanka obnašanja dužnosti, dok drugi bivši predsjednici ta prava mogu uživati najviše pet godina.

Vlada smatra da su izmjene primjerene trenutnim privrednim uvjetima u Hrvatskoj. U državnom budžetu uštedjet će se oko 600 hiljada kuna godišnje (malo više od 20 000 eura).

Na novinarsko pitanje je li to što se ukida Mesićev ured, a ne smanjuje razina financiranja političkih stranaka demagogija ili reforme, ministar financija Zdravko Marić je odgovorio da nije riječ o demagogiji.

"Ono što smo rekli kod predstavljanja proračuna, sigurno je da će se određene stvari po pitanju financiranja uzeti u obzir. Mislim da treba u skladu s mogućnostima i proračunskim okvirom postupati tako. I ovaj prijedlog koji ide, na tragu je toga", kazao je.

Ne bih govorio o bilo kakvom obračunu s neistomišljenicima, rekao je potpredsjednik Vlade Božo Petrovnovinarima na Markovu trgu. Tvrdi da je Vladin prijedlog u biti motivisan štednjom, te dodaje kako iskreno ne vidi razloga zašto postoji ured bivšeg predsjednika, odnosno koji su doprinosi tog ureda Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG