Dostupni linkovi

Peru: Fujimori vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora


Keiko Fujimori, kći kontroverznog bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija, premoćno vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora u Peruu s 39,18 posto glasova, po djelomičnim rezultatima objavljenim u noći na ponedjeljak.

U drugom krugu predviđenom za 5. lipnja natjecat će se s ekonomistom Pedrom Pablom Kuczynskim (desnica) koji je osvojio 24,25 posto. Ove prve službene procjene utemeljene na prebrojavanju 40 posto glasačkih listića objavile su peruanske izborne vlasti (ONPE) u 4.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Mlada parlamentarna zastupnica Veronika Mendoza (ljevica), jedno vrijeme izjednačena s Kuczynskim, 77-godišnjim bivšim bankarom s Wall Streeta, osvojila je 16,57 posto. Potpora toj 35-godišnjoj psihologinji skočila je u anketama zadnjih tjedana.

"Peru želi pomirbu i ne želi više sukobe", poručila je Fujimori u svom izbornom stožeru gdje su stotine ljudi nosile narančaste majice s ispisanim "K" na prsima.

Atipičnu kampanju obilježila je primjena novog zakona koji uz prijetnju diskvalifikacije kandidata zabranjuje doniranje novca i darova, što je potaknulo mnoge kritike. Od devetnaestero kandidata u početku kampanje, devetero ih je isključeno ili su odustali.

Pobjednik izbora morat će se sučeliti s brojnim izazovima.

Peru koji ima 31 milijun stanovnika, i dalje obilježava siromaštvo, raširenost sive ekonomije te društvene, etničke i zemljopisne razlike.

XS
SM
MD
LG