Dostupni linkovi

Policija pronašla kosturnicu na jugoistoku Nigerije


Nigerijska tajna policija pronašla je 55 tela zakopanih u šumi na jugoistoku zemlje, uporištu separatističke pobunjeničke grupe "Domoroci Bijafre", koja je odgovorna za te zločine, saopštile su u subotu nigerijske vlasti.

"Policija je otkrila da su pobunjenici oteli pet pripadnika plemena Hausa-Fulani", rekao je jedan zvaničnik nigerijske policije.

On je dodao da su oteti muškarci pronađeni u šumi Umuanji u nigerijskoj saveznoj državi Abia, gde su ih otmičari najverovatnije ubili i zakopali zajedno sa još 50-ak neidentifikovanih osoba.

"Domoroci Bijafre", koje policija sumnjiči za zločin, zalažu se za otcepljenje jugoistočnog dela zemlje, a njihovom osnivaču Namdiju Kanuu sudi se za ratnohuškačku propagandu i rušenje ustavnog poretka Nigerije.

Kanuovo hapšenje u oktobru prošle godine izazvalo je proteste na jugoistoku Nigerije, gde se većinsko pleme Igbo bori za nezavisnost Bijafre.

Otcepljenje Bijafre 1967. godine, sedam godina pošto je Nigerija stekla nezavisnost, preraslo je u trogodišnji građanski rat u kojem je život izgubilo oko milion ljudi, većina njih zbog gladi ili bolesti.

XS
SM
MD
LG