Dostupni linkovi

Joksimović: Povodom stava Hrvatske lopta u dvorištu EU


Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija ispunila sve uslove u vezi otvaranja poglavlja 23 i da očekuje reagovanje institucija EU zbog protivljenja Hrvatske da se to i uradi.

"U tehničkom smislu ispunili smo sve što su bili još ranije dogovoreni kriterijumi u vezi otvaranja tog poglavlja, a lopta je sada u dvorištu institucija EU, jer se sve odluke država članica donose konsenzusom", rekla je Joksimović u Beogradu.

Ona je navela i da je 27 država članica EU dalo pozitivno mišljenje, a da jedino Hrvatska ima suprotan stav o otvaranju tog poglavlja i da zato treba da reaguje pre svega Evropska komisija.

Joksimović je, kao moguće razloge za negativan stav Hrvatske, navela prikupljanje unutarpolitičkih poena i političko bilateralna pitanja.

Komitet za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) u petak je Briselu postigao saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, ali Hrvatska i dalje odbija da pristane i na otvaranje poglavlja 23, rekli su agenciji Beta zvaničnici u EU koji su pratili sastanak COELA-e.

XS
SM
MD
LG