Dostupni linkovi

CBCG: Banke da otkriju veze sa firmama iz "Panamskih dokumenata"


"Panamski dokumenti"
"Panamski dokumenti"

Centralna banka Crne Gore (CBCG) uputila je bankama koje posluju na crnogorskom tržištu zahtjev za dostavu informacija o njihovoj mogućoj saradnji ili transakcijama sa kompanijama koje su registrovane posredstvom advokatske kancelarije Mossack Fonseca iz Paname.

"Sa ciljem prikupljanja informacija o eventualnom poslovanju banaka iz Crne Gore sa kompanijama koje su registrovane posredstvom advokatske firme Mossack Fonseca iz Paname, CBCG je banakama uputila zahtjev za dostavu svih raspoloživih informacija o njihovoj mogućoj saradnji ili transakcijama sa tim kompanijama", kazali su Vijestima iz CBCG odgovarajući na pitanje da li od banaka zatražili takve informacije, kao što su uradili finansijski regulatori evropskih država.

Britanska Uprava za kontrolu i nadzor finansijskog sektora (FCA) dala je banaka i ostalim finansijskim institucijama rok do 15. aprila da istraže da li su povezane na neki način sa Mossack Fonseca firmom ili firmama kojima ta advokatska kompanija upravlja.

Francuski regulator ACRP je poručio francuskim bankama da dodatno pojasne njihove odnose sa poreskim rajevima.

I njemački regulator, Fin, sprovodi istragu, a ranije ove sedmice su nadzorne agencije u Švedskoj, Holandiji i Austriji saopštile da istražuju poslovanje banaka koje se pominju u "Panamskim dokumentima".

Afera "Panamski dokumenti" početkom ove sedmice žestoko je uzburkala svjetsku javnost zbog pranja novca nekih od najvećih imena svjetskog sporta, biznisa i politike.

XS
SM
MD
LG