Dostupni linkovi

Stoltenberg: Vijeće NATO-Rusija u iduća dva tjedna


Jens Stoltenberg

Sastanak Vijeća NATO-Rusija, oruma za dijalog koji je bio u prekidu od 2014. godine, biće održan "u iduća dva tjedna ", saopćila je danas Alijansa.

Sastanak će se održati u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, a glavna tema razgovora biće ukrajinska kriza i "potreba da se u potpunosti provedu sporazumi iz Minska" iz 2015. godine, dodao je glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg u saopćenju.

Stoltenbergje rekao da će se razgovarati o vojnim aktivnostima sa posebnom pažnjom na transparentnost i smanjenje rizika.

"Ovaj sastanak je nastavak naše politike dijaloga, kako su se dogovorili šefovi država i vlada NATO. Istovremeno neće biti povratka na normalu dok Rusija ponovo ne bude poštovala medjunarodno pravo", navodi se u saopćenju.

Glavni tajnik je od početka godine nagovještavao mogućnost ovakvog sastanka, i isticao da politički dijalog nikad nije bio prekinut, uprkos prekidu svake praktične suradnje s Moskvom poslije ruske aneksije Krima u martu 2014. godine.

Zbog aneksije Krima, podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine, odnosi Alijanse i Rusije su na najnižem nivou od hladnog rata.

XS
SM
MD
LG