Dostupni linkovi

BiH: Bez dogovora o obradi rezultata popisa stanovništva


Članovni Centralnog popisnog biroa na današnjem sastanku nisu postigli dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH, kako bi se u skladu sa zakonom objavili rezultati popisa do 1. jula ove godine.

Glasnogovornica Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović kazala je novinarima nakon sastanka da je nova sjednica zakazana za sedam dana, a do tada će radne grupe nastaviti na rješavanju problema.

Ona je izrazila nadu da će u skladu sa zakonom biti objavljeni podaci popisa stanovništva koji je sproveden 2013. godine.

"Nadamo se da hoćemo zbog toga što nezavisno od ova tri sporna pitanja koja se tiču isključivo statusa rezidenta i za nekih 100.000 spornih popisnica radne grupe vezane za svaku oblast statistike, dakle, obrazovanje, zdravstvo, građevinu, poljoprivredu i ostalo rade i pripremaju podatke te uveliko rade na metodologiji da bi ih mogli što prije objaviti", dodala je Adembegovićeva.

Direktori Agencije za statistiku BiH, te zavoda za statistiku Republike Srpske i Federacije BiH nisu davali izjave medijima.

XS
SM
MD
LG