Dostupni linkovi

Rackoviću Apelacioni sud BIH smanjio kaznu za silovanje i druge zločine


Apelaciono vijeće Suda BiH djelimično je uvažilo žalbu branioca i osudilo Vitomira Rackovića na 10 godina zatvora zbog silovanja, nezakonitog hapšenja, ispitivanja i premlaćivanja bošnjačkih civila iz višegradskih sela, čime je smanjena kazna za dvije godine u odnosu na prvostepenu presudu.

U maju prošle godine Racković je za navedene zločine bio osuđen na 12 godina zatvora.

Vijeće je u potpunosti odbilo žalbu Tužilaštva BiH, koja je bila uložena zbog odluke o kazni.

Žalba Rackovićevog branioca na prvostepenu presudu uložena je zbog povrede odredaba krivičnog postupka, krivičnog zakona, potpuno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o kazni i imovinsko-pravnih zahtjeva, prenosi Birn.

Racković je osuđen jer je učestvovao u nezakonitom hapšenju civila iz sela Osojnica, Kabernik i Holijaci, koji su zatvoreni u školu u selu Orahovci, gdje je neke od njih udarao.

On je osuđen i za hapšenje šest civila iz sela Kabernik koji su 12. juna 1992. godine odvezeni u pravcu Donje Lijeske.

Vijeće je zaključilo da je silovao zaštićenog svjedoka RV-5, koja je, zajedno s drugim ženama s Bikavca, 5. jula 1992. godine odvedena u naselje Crnča.

Racković je proglašen krivim da je ove zločine počinio u periodu od maja do sredine avgusta 1992. godine kao pripadnik Teritorijalne odbrane, a zatim Četvrte čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG