Dostupni linkovi

Zvizdić - Davutoglu: Jačati saradnju na svim poljima


Ahmet Davutoglu i Denis Zvizdić na balkonu Džankaja palate u Ankari 7. april 2016.
Ahmet Davutoglu i Denis Zvizdić na balkonu Džankaja palate u Ankari 7. april 2016.

Ceremonijom svečanog dočeka ispred zgrade Vlade Republike Turske otpočeo je susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom.

Održan je susret dvojice premijera, a potom i sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i turske vlade.

Zvizdić je izrazio žaljenje zbog terorističkih napada sa velikim ljudskim žrtvama koji su posljednjih mjeseci potresli Tursku.

On se zahvalio visokim zvaničnicima Turske na stalnoj podršci koju daju Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu. Predsjedavajući Zvizdić je pohvalio visok nivo regulisanih bilateralnih sporazuma i istaknuo da BiH ima najveći broj sporazuma sa Republikom Turskom.

Premijer Davutoglu je čestitao BiH predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Rekao je da Turska posvećuje posebnu pažnju ekonomskom razvoju BiH i putu ka EU integracijama i da će i u narednom periodu nastaviti da pomaže bh. ekonomiju kroz razvojne projekte koji se finansiraju posredstvom Turske agencije za međunarodni razvoj (TIKA) i putem koje je do sada realizovano oko 700 projekata u vrijednosti od oko 300 miliona dolara.

Razgovarali su i trgovinskom sporazumu između BiH i Turske i o izvozu mesa kao jednim od bitnih elemenata tog sporazuma.

Zvizdić je rekao da je za BiH važno da se trgovinska razmjena proširi na sir i mlijeko, kao i da se potvrdi kapacitet i kvalitet proizvoda iz BiH koji su već prisutni na tržištu Turske kao što je ulje ili drugi proizvodi koji se izvoze iz BiH.

On je predložio da kvote za izvoz mesa postanu dio trgovinskog sporazuma, te da postanu dio dugoročnog programa.

XS
SM
MD
LG