Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NUNS: Ubica Dade Vujasinović na slobodi i posle 22 godine


Dada Vujasinović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsjetilo je u četvrtak da se sjutra, 8. aprila navršavaju 22 godine od još nerasvijetljenog ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović, a da je ubica i dalje nepoznat.

"Ubica naše koleginice je i dalje nepoznat i na slobodi uprkos više puta obnavljanim istragama, veštačenjima i obećanjima nadležnih državnih organa" navedeno je u saopštenju NUNS-a.

Ovo novinarsko udruženja navelo je i da neće prestati da zahtjeva od policije, tužilaštva i pravosuđa u Srbiji da konačno razreše ovaj zločin i Dadinog ubicu izvedu pred lice pravde.

"Od nadležnih državnih organa zahtijevamo i da utvrde i javno saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dvije decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila", saopštio je NUNS.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Poslije ponovljene istrage januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je zahtjev policiji da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući vještačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Slučaj Dade Vujasinović jedan je od prvih koji se našao na onlajn platformi Savjeta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta u aprilu 2015.

“Vlasti Srbije nisu preduzele sve potrebne mjere kako bi se rasvijetlile okolnosti smrti novinarke nedjeljnika Duga”, navodi se u ovom dokumentu sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbjednosti novinara i novinarstva.

Ministarstvo pravde Srbije proslijedilo je krajem septembra 2015. dokaze u vezi sa smrću novinarke Radislave Vujasinović Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu za potrebe supervještačenja.

Dada Vujasinović je kao novinarka magazina Duga izvještavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i bliskosti podzemlja i politike.

XS
SM
MD
LG