Dostupni linkovi

Al Kaida potvrdila pogibiju svog portparola u Siriji


Abu Firas al-Suri

Sirijski ogranak Al Kaide, Nusra front, potvrdio je danas da je njihov portparol Abu Firas al Suri poginuo u nedelju u vazdušnim napadima na severoistoku Sirije.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, Nusra front je potvrdio smrt "Al Surija i još nekoliko članova 3. aprila u vazdušnom napadu 'krstaša'".

SAD su u ponedeljak potvrdile da su bombardovale položaje džihadista na severoistoku Sirije. Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su u tom napadu poginuli Al Suri, njegov sin i još 20 džihadista.

Al Suri, čije je pravo ime Radvan Namus, borio se protiv Sovjeta u Avganistanu gde je upoznao Osamu bin Ladena i Abadulaha Azama, osnivača medjunarodnog džihada, pre nego što se vratio u Siriju na početku građanskog rata 2011. godine.

Opservatorija je navela da se napad dogodio za vreme sastanka džihadista u Idlebu koji je od 2015. godine u rukama Fronta al Nusra i njegovih saveznika.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na militante iz "Islamske države Irak i Levant" (IDIL) i sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta al Nusra.

XS
SM
MD
LG