Dostupni linkovi

Ivanovićevi advokati: Odugovlačenje u dostavljanju presude


Oliver Ivanovic
Oliver Ivanovic

Odugovlačenje sa dostavljanjem pisane presude lideru Građanske inicijative “Srbija, demokratija,pravda“ Oliveru Ivanoviću je nepoštovanje vladavine prava i samog procesa, jer se odbrani ostavlja svega 15 dana da sastavi žalbu, izjavio je na konferenciji za novinare u Severnoj Mitrovici predstavnik grupe međunarodnih pravnih eksperata Žan Mark Lafrenijer iz Kanade.

“Oliver Ivanović je nevin. On nije počinio ratni zločin. Juče sam se sreo sa njim u zatvoru, i rekao mu da dolazim u ime ogromne grupe međunarodnih predstavnika iz Mitrovice koji su radili u okviru UNMIK-a, OEBS-a, EU i ostalih međunarodnih organizacija. Potvrdio sam mu da ćemo učestvovati u postupku Apelacionog suda i da ćemo pružiti pomoć njegovom pravnom timu, od strane pravnih stručnjaka, eksperata za ratne zločine. Oni dolaze iz različitih zemalja, Holandije, Kanade I Francuske. “ – rekao je Lafrenijer.

On je dodao da se presuda “zasniva na nerealnim, neuverljivim svedočenjima i ne postoje dokazi koji dokazuju da je Ivanović izvršilac zločina, za koji je kako kaže nepravedno optužen. Naša grupa postavlja pitanje zašto je šef specijalnog tužilaštva Euleksa koji je bio pod istragom za korupciju odlučio da u ovom trenutku optuži Olivera Ivanovića. Presuda šalje lošu poruku za sve borce za mir i pomirenje na Kosovu,” kaže Žan Mark Lafrenijer.

On i Ivanovićevi branioci zahtevaju od Apelacionog veća Euleksa da se njegova odluka mora zasnivati na dokazima i biti potpuno nezavisna od bilo kakvog političkog uticaja.

“Mi ne možemo i nećemo ćutati kada se nevin čovek nalazi u zatvoru. Nastavićemo da informišemo javnost o našem mišljenju kada je u pitanju slučaj Ivanovića. Razumnije bi bilo daOliver Ivanović bude kandidat za Nobelovu nagradu za mir, nego da ga stavite u zatvor na devet godina,“ rekao je Lafrenijer.

XS
SM
MD
LG