Dostupni linkovi

Čurkin: UN odbacile predlog o uključivanju Kurda u pregovore


Zapadne države-članice Saveta bezbednosti UN glasale su protiv ruskog predloga o uključivanju svih strana u predstojeće runde pregovora o Siriji, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Protiv predloga je glasala i delegacija iz Ukrajine, koja nije stalna članica Saveta bezbednosti UN, naglasio je Čurkin, a prenosi TAS S.

On je naveo da je Moskva u više navrta izrazila zabrinutost što sirijski Kurdi još nisu pozvani da učestvuju u pregovorima u Ženevi o rešavanju sukoba u Siriji, navodeći da je "takav stav u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN o sveobuhvatnosti političkog procesa u Siriji".

"Kao što naši zapadni partneri vole da ponavljaju, rezolucije Saveta bezbednosti UN moraju biti primenjene u potpunosti", rekao je Čurkin,dodajući da svi segmenti sirijskog društva moraju učestvovati u pregovorima.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura ranije je najavio da će se pregovori nastaviti do 11. aprila, ali da će se nekoliko delegacija pridružiti kasnije.

Moskva je u više navrata pozivala na uključivanje Kurda u pregovarački proces.

XS
SM
MD
LG