Dostupni linkovi

Jermenija upozorava na punu ratnu skalu u Nagorno Krabahu


Predsjednik Armenije Serž Sarkasijan u posjeti povrijeđenima u granatiranju 4.april 2016
Predsjednik Armenije Serž Sarkasijan u posjeti povrijeđenima u granatiranju 4.april 2016

Jermenija je upozorila da obovljena neprijateljstva oko otcijepljnog azerbejdžanskog regiona Nagorno Krabaha mogu voditi do " pune ratne skale" i priznanja teritorije kao nezavisne države.

Sa druge strane Baku je objavio nove žrtve među vojnicima koji se bore sa sepatističkim snagama i prijete da će proširiti svoje opreracije duž linije fronata.

Azerbejdžan je objavio da su tri vojnika poginula tokom noći u sukobima čime je broj žrtava povećan na 15 vojnika koji su poginuli u obnovljnom konfliktu u toj planinskoj enklavi Južnog Kavkaza.

Separtisti uz podršku Jermenije u međuvremnu su objavili smrt 18 vojnika od kada su borbe počele 2.aprila.

Azebejdžan i Jermnija u sukobu su oko Nagorno Karabaha godinama. Nagorno Karabah naseljen uglavnom etničkim Jermenima i proglasio je nezvisnost od Azerbejdžana, tokom sukoba 1988 - 94 u ratu u kojem je ubijeno, kako se procjenjuje oko 30 000 ljudi, a stotine hiljada je raseljeno.

Diplamatski napori za okončanje konflikta donijeli su veoma malo napretka, uz sporadične sukobe.

Nakon skoro dvije decenije najintenzivnije nasilje buknulo je prije dva dana 2. aprila, kada je Ayerbejdžan proglasio unilateralni prekid vatre. Vojni zvaničnici nagorno Karabaha su saopštili da je ta teritorija spremna da razgovara o ulovima primirja , ali samo u kontekstu "obnavljanja ranijih pozicija" .

Zapad, Rusija i Iran apelovali su na sve strane da se uzdrže od nasilja.

U razgovoru sa ambasadorima OSCE, Jermenski predsjenik Serž Sarkasijan rekao je da će međunarodni apeli biti uzaludni ukoliko svjetske sile ne prisile vođstvo Azerbejdžana da se pridržava primirja iz 1994. i zaustavi rat.

On je upozorio da će dalja eskalacija sukoba voditi do "nepredvidljivih i nepovratnih posljedica, uključjući i punu ratnu skalu".

XS
SM
MD
LG