Dostupni linkovi

OIC:Tražimo bezuslovno povlačenje Jermenije


Organizacija za islamsku saradnju (OIC) zatražili su "bezuslovno povlačenje" Jermenije iz oblasti Nagorno Karabah posle sukoba sa azerbejdžanskim snagama.

U sukobima je stradalo 30 vojnika.

OIC osudio je "napad jemenskih snaga na granicama okupiranih azerbejdžanskih teritorija", kao i to što Jerevan "ne poštuje prekid vatre" koji je proglasio Baku.

Azerbejdžan je članica OIC, napominje AFP.

Generalni sekretar OIC Ijad Madani zahtevao je "neodložno, bezuslovno i potpuno povlačenje jermenskih snaga iz tog regiona i drugih okupiranih azerbejdžanskih teritorija".

On je pozvao i na pojačane međunarodne napore, posebno Minsk grupe, da što hitnije iznađe političko rešenje.

Jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi u Nagorno Karabahu nastavljeni iako je Azerbejdžan ranije danas proglasio jednostrani prekid vatre.

Portparol predsednika Nagorno-Karabaha, David Babajan rekao je za AFP da sukobi nisu zaustavljeni duž linije fronta.

"Žestoke borbe su u toku u jugoistočnim i severoistočnim delovima fronta u Karabahu", rekao je on.

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcun Ovanisjan je, takođe, demantovao da je došlo do prekida vatre i ocenio takvu izjavu Azerbejdžana kao "zamku koja ne znači primirje".

Azerbejdžan je proglasio jednostrani prekid vatre nakon žestokih sukoba sa jermenskim snagama u regionu Nagorno Karabah, ali je zapretio da će uzvratiti ako njegove snage budu napadnute.

U sukobima snaga dve zemlje u noći između petka i subote u Nagorno Karabahu poginulo je 12 azerbejdžanskih i 18 jermenskih vojnika.

XS
SM
MD
LG