Dostupni linkovi

Odluka Kosova o priznavanju ADR certifikata ostaje na snazi


Kosovsko Ministarstvo trgovine i industrije saopštilo je da odluka Vlade Kosova o priznavanju ADR certifikata (dokument za vozače koji transportuju opasne produkte) između Kosova i Srbije ostaje na snazi sve do postizanja dogovora o recipročnom priznanju uz posredstvo EU.

Dodaje se kako spekulacije da je ministarstvo povuklo odluku nisu tačne.

“Želimo da naglasimo spremnost Vlade Kosova za pronalazak rješenja bilateralnim problemima, a putem dijaloga, te pozivamo još jednom srpske vlasti da razmisle o ovoj situaciji kako bi se postigao sporazum o recipročnom priznanju ADR certifikata, čime će se ukloniti nepotrebna trgovinska barijera i omogućiti slobodno kreanje robe i ljudi”, navodi se.

Ministarstvo trgovine i industrije donijelo je odluku o uvođenju recipročnih mjera Srbiji 21. marta, čime je kosovskoj carini naloženo da ne prizna srpske ADR certifikate, čime je Srbija spriječena da na Kosovo izvozi naftu i gas.

U Ministarstvu trgovine i industrije Kosova kažu da je do takve odluke došlo poslije niza pokušaja Vlade Kosova da pronađe rješenje tom pitanju kroz dijalog u Briselu.

XS
SM
MD
LG