Dostupni linkovi

Akcija "Lavina": Tužilaštvo predložilo pritvor za devet lica


Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal gospodarski kriminal i korupciju, zajedno sa svojim timom suradnika i istražitelja, nakon ispitivanja osumnjičenih, prema Sudu BiH uputit će prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene Slavicu Injac (1956.) direktoricu Agencije za bankarstvo RS i Snežanu Vujnić (1961.) direktoricu IRB-a, Petra Cacanovića (1955.) direktora Bobar banke od maja 2010. godine do marta 2014. godine, Anu Mirosavljević (1978.) direktoricu Bobar banke od marta 2014. godine, Sonje Kurtuma (1976.) članice Nadzornog odbora banke, Saše Tomića (1980.) člana Nadzornog odbora banke, Batrić Đurišića (1949.) direktora Sektora rizika u banci, Zdravka Dubova (1957.) internog revizora i Igora Prodanovića (1974.) zamjenika direktora banke i direktor Sektora korporativnog bankarstva.

Istraga u predmetu nastavlja se protiv 24 osobe, osumnjičene za nezakonitosti kojima je prouzročena šteta od oko 123 miliona KM te pribavljena nezakonita korist od najmanje 115 miliona KM i ozbiljno uzdrman bankarski sistem u Bosni i Hercegovini.

Agencija za osiguranje depozita BiH, već je oštećena za oko 56,7 miliona KM, koji su morali biti isplaćeni za depozite do 50.000 KM, te su za navedeni iznos oštećeni građani Bosne i Hercegovine.

Zbog velikog interesa javnosti, Tužiteljstvo BiH objavljuje listu deponenata, čiji depoziti su zasigurno u pretežnom dijelu izgubljeni pokretanjem likvidacije Bobar banke i koji su najvjerovatnije izgubili najveće iznose, a među kojima ima institucija od javnog značaja, čime su izravno ugroženi i građani BiH, penzioneri / umirovljenici, osobe koje potražuju zdravstvenu zaštitu itd.

XS
SM
MD
LG