Dostupni linkovi

Amnesti: Ankara prisilno vratila Sirijce


Izbjeglice u Grčkoj, 31. mart 2016.
Izbjeglice u Grčkoj, 31. mart 2016.

Ankara je od sredine januara prisilno vratila u Siriju nekoliko stotina sirijskih izbjeglica, javio je u petak "Amnesti internešnel" i dodao da ovakva praksa upućuje na "fatalne nedostatke " u sporazumu potpisanom između Turske i EU.

Prema istraživanju ove organizacije sprovedenom na tursko-sirijskoj granici, oko 100 Sirijaca svakodnevno budu vraćeni sa teritorije Turske, a da nisu ni registrovani u ovoj zemlji.

Određene grupe za zaštitu ljudskih prava su zabrinute da se dogovorom koji ima za cilj da zaustavi protok ilegalnih migranata i koji stupa na snagu 4. aprila, krše prava azilanata, zbog čega se postavlja pitanje da li je Turska bezbjedna zemlja za migrante.

Dogovor postignut između Brisela i Ankare predviđa povratak u Tursku svakog sirijskog izbjeglice koji stigne na grčka ostrva, u zamjenu za preseljenje u EU Sirijaca koji borave na teritoriji Turske.

Direktor "Amnesti internešnela" za Evropu i Centralnu Aziju DŽon Dalhuisen je izjavio da EU, umjesto da izvrši pritisak na Tursku da poboljša zaštitu sirijskih izbjeglica, u stvari podstiče na suprotno.

XS
SM
MD
LG