Dostupni linkovi

Vraćanje migranata iz Grčke u Tursku počinje u ponedeljak


Izbjeglice u Idomeniju, 31. mart , 2016

Prva grupa izbjeglica koji se nalaze u Grčkoj biće vraćena u Tursku u ponedeljak, u skladu sa sporazumom EU i Turske zaključenim prije deset dana, saopštili su danas izvori bliski EU AFP-u.

"Turska i Grčka složile su se da 500 ljudi bude iz Grčke prebačeno u Tursku 4. aprila, ukoliko u posljednjem trenutku ne dođe do nekih problema", rekao je agenciji France press isti izvor i dodao da su u pitanju izbjeglice iz Sirije, Avganistana i Pakistana koje nisu podnijele zahteve za azil.

To je prva grupa migranata koja će biti vraćena u Tursku otkako je 20. marta stupio na snagu sporazum EU i Turske.

Sa druge strane, Grčka je odbila da precizira broj izbjeglica koji će biti poslat u Tursku u skladu sa sporazumom.

"Grčka ne isključuje mogućnost da primjena sporazuma počne u ponedeljak vraćanjem prve grupe migranata, ali se još radi na usklađivanju procedure primjene", naveo je izvor blizak grčkim vlastima.

Evropska agencija za kontrolu spoljnih granica (Frontex) obezbijediće čamce za transport migranata, rekao je isti izvor.

Predviđeno je da najprije budu vraćeni migranti sa grčkih ostrva Lezbos i Hios, jer se na tim lokacijama nalazi najveći broj ljudi, pristiglih uglavnom poslije stupanja sporazuma na snagu.

Još 377 osoba pristiglo je na ostrva u noći između srijede i četvrtka.

Sporazumom je predviđeno da Atina može pod određenim uslovima u Tursku da vrati sve migrante i tražioce azila koji su pristigli na teritoriju Grčke poslije 20. marta.

XS
SM
MD
LG