Dostupni linkovi

Izetbegović: Stručnjaci analiziraju mogućnost revizije tužbe protiv Srbije


Dragan Čović i Bakir Izetbegović (L), članovi predsjedništva BiH
Dragan Čović i Bakir Izetbegović (L), članovi predsjedništva BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da pravni stručnjaci u BiH analiziraju presudu Haškog tribunala Radovanu Karadžiću kako bi utvrdili da li ona nudi nove elemente na osnovu kojih bi bilo moguće pokretanje revizije postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Udubićemo se u samu presudu Karadžiću i njen sadržaj i videćemo ima li novih elemenata. Ako ih bude, nećemo bježati od toga. Nećemo pod tepih gurati patnju kroz koju su ovi narodi i ova zemlja prošli i pokrenućemo reviziju, ali nam je potreban novi dokaz", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da bi "ipak bilo najbolje da Srbi i Bošnjaci pažljivo pozorno pročitaju cijelu presudu i da na osnovu sudski potvrđenih činjenica pokušaju popraviti uzajamne odnose".

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da ne vjeruje da poslije presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ima novih elemenata za reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

"Ne verujem, jer je previše otvorenih pravnih pitanja kod nas", rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, institucije BiH i Haški tribunal trebalo bi da pobjegnu od politike i da, u skladu sa standardima koji vrijede u međunarodnom pravu, donose pravne odluke, rasterećene od bilo kakve politike.

"Politizujemo svaku presudu. Mislim da nam to nije trebalo ni ovaj put", istakao je Čović.

Međunarodni sud pravde u Hagu je u februaru 2007. godine odbacio tužbu BiH protiv SRJ, odnosno Srbije za agresiju i genocid.

BiH ima mogućnost da do februara 2017. godine pokrene postupak revizije presude.

Izetbegović i Čović danas su u Sarajevu razgovarali o promjenama Izbornog zakona u vezi sa izborima u Mostaru i konačnom rJešavanju statusa tog grada, ali nisu napravili nikakakv pomak.

Mostar je jedina opština u BiH u kojoj lokalni izbori nisu održani 2012. godine.

XS
SM
MD
LG