Dostupni linkovi

Beograd Prajd osuđuje napade na Jelenu Milić


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Parada ponosa Beograd najoštrije je osudila pretnje koje su upućene direktorki Centra za evroatlanske studije Jeleni Milić i članovima njene porodice i izrazila očekivanje da će policija i tužilaštvo da počinioce što pre identifikuju.

Već izvesno vreme Jelena Milić je izložena brutalnim napadima preko socijalnih mreža, navodi se u saopštenju Parade ponosa Beograd.

"Samo od polovine februara ove godine Milić je dobila niz pretnji upućenih preko društvenih mreža, napravljeni su lažni profili sa njenim imenom i fotografijama koji su zloupotrebljeni u političke svrhe, a formirane su grupe na Fejsbuku koje na direktan način pozivaju na nasilje prema njoj. Predstavnici desničarskih grupa dele fotografije nje i njene dece pozivajući na linč", napominje se u saopštenju.

Kako se dodaje, pretnje koje Jelena Milić dobija upućuju joj se zbog njenog angažamana na NATO integracijama, ali i zbog javnog ukaživanja na brojne nepravilnosti u domaćem sektoru bezbednosti i njenog zalaganja za ljudska prava.

"Podsećamo da su poslednjih godina Parada ponosa Beograd i njeni aktivisti i aktivistkinje izloženi sličnim napadima i pretnjama na društvenim mrežama, od kojih su se neke i realizovale, poput napada na stan člana organizacionog odbora Bobana Stojanovića i njegovog partnera. Iako smo do sada podneli nekoliko stotina krivičnih prijava, postupak pokrenut u malom broju slučajeva. Do danas je doneto tek nekoliko presuda, na osnovu kojih su počinioci ili oslobođeni ili osuđeni na uslovne kazne", poručuju iz Parade ponosa Beograd.

XS
SM
MD
LG