Dostupni linkovi

Hartmann uhićena od Mehanizma međunarodnih sudova


Florence Hartmann

Rezidualni Mehanizam međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu (MMKS) potvrdio je svoju odgovornost za uhićenje bivše glasnogovornice haškog tužiteljstva Florence Hartmann „izvršavajući nalog za uhićenje iz 2011.godine od strane Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Rezidualni mehanizam je međunarodno pravosudno tijelo osnovano radi dovršenja procesuiranja pred spomenutim Međunarodnim sudovima, budući da oni trebaju završiti s radom u što skorijem roku – prema naputcima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

U izvještaju je spomenuto da je 2009.godine Haški sud proglasio Hartmann krivom zbog objave zaštićenih podataka u svojoj knjizi iz 2007.godine, kao i u članku iz 2008. Okrivljena je osuđena na kaznu od 7000 eura. Godine 2011.Žalbeno vijeće je potvrdilo okrivljujuću presudu, ali ju i preinačilo u 7 dana zatvora.

Francuske vlasti su odbile izvršiti presudu, a Hartmann je podsjetimo uhićena u četvrtak pred Haškim sudom u okruženju predstavnika udruženja žrtava u BiH koji su ju pokušali obraniti od policajaca.

Hartmann je u svojoj knjizi kritizirala predsjednika Haškog suda Theodora Merona, tvrdeći da je zakonodavno omogućio zaštitu i tajnost dokumenata koji ukazuju na odgovornost i učešće države Srbije u ratnim događajima u BiH pa i u Srebrenici.

Zbog toga je osuđena za nepoštivanje međunarodnog suda, za što su predviđene kazne do 7 godina zatvora, i/ili novčana do 100 tisuća eura.

XS
SM
MD
LG