Dostupni linkovi

Mektić: Najveću pretnju u BIH predstavljaju povratnici sa ratišta


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u utorak , 22.marta da su u BiH mogući teroristički napadi i da najveću prijetnju predstavljaju bh. državljani koji se vraćaju sa stranih ratišta.

"Imamo grupe koje su prihvatile ekstremni, nasilni ekstremizam. Prijetnju predstavljaju državljani BiH koji ratuju na stranim ratištima i vraćaju se u zemlju. Mi činimo sve da presiječemo, da otkrijemo i da procesuiramo takve grupe", rekao je Mektić na Konferenciji o upravljanju posljedicama terorističkog akta, koju su organizovali Ministarstvo sigurnosti BiH i misija OEBS-a u BiH.

Ministar sigurnosti BiH je naveo da na stranim ratištima ratuje 135 bh. državljana, da ih se pedesetak vratilo u zemlju, da ih je 45 poginulo na tim ratištima, dok njih desetak želi da sklopi sporazum o priznanju krivice.

Mektić je istakao da je podignuto 18 optužnica protiv državljana BiH koji su ratovali na stranim ratištima i da već postoje sudske presude za to krivično djelo.

On je dalje naveo da postoje projekti koji se odnose na deradikalizaciju osoba koje se dovode u vezu sa ekstremizmom.

Govoreći o paradžematima (nelegalnim verskim objektima), Mektić je naveo da postoji određen pomak u pregovorima Islamske zajednice i vođa paradžemata, dodavši da je određen broj tih džemata ušao u sastav IZ u BiH.

"Nećemo dozvoliti da se u pojedinim objektima javno ispoljavaju nasilni ekstremizam, radikalizam, zagovaraju i veličaju teroristički akti", naglasio je ministar sigurnosti BiH.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur istakao je da je jutrošnji teroristički napad u Briselu još jedan izazov za sve u svijetu.

"BiH je preživela terorističke napade u Bugojnu, Rajlovcu, Zvorniku, na američku ambasadu... Samo s podrškom svih domaćih instituacija, na državnom i lokalnom nivou, možemo 'preživjeti' takve stvari i možemo imati nekakav život nakon takvih užasnih napada", rekao je Mur.

Današnjoj konferenciju prisustvovali su i predstavnici Tužilaštva BiH, Ministarstva odbrane, Oružanih snaga, policijskih agencija, hitnih službi, civilne zaštite i lokalnih zajednica.

XS
SM
MD
LG