Dostupni linkovi

BiH: Dogovorena ključna tijela mehanizma koordinacije koji traži EU


Željka Cvijanović na sastanku premijera sa evropskim komesarom Johanesom Hanom u Sarajevu 21. marta

U narednih desetak dana bit će postignut konačan dogovor nakon što je u ponedjeljak dogovoreno oko 90 posto rješenja u mehanizmu koordinacije, kao jednom od bitnih pitanja u procesu evropskih integracija BiH.

To je rečeno nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i entitetskih premijera Fadila Novalića te Željke Cvijanović.

Upostavljen mehanizam koordinacije Brisel zahtjeva kako bi Evropska komisija, koja predstavlja Uniju, kada pregovara o pojedinim oblastima ili želi informacije o određenoj oblasti, mogla da razgovara s državnim nivoom, a ne s nižim nivoima vlasti, na šta su već dosta puta upozoravali zvaničnici Unije.

„Govor jednim glasom“ znači da su sve politike međusobno usklađene i da postoji koordinacija s jednog mjesta, odnosno državnog nivoa prema nižim nivoima.

"Većina dilema je otklonjena, što se odnosi na kolegijum, ministarske konferencije, te je postignut visok stepen saglasnosti oko komisije. Nakon što stručni timovi odrade svoj dio posla, rješavaćemo ostala pitanja", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka predstavnika entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH u Sarajevu.

Prema njenim riječima, ostalo je usaglašavanje o tijelima predviđenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"To što smo predvidjeli da dogovorimo, na današnjem sastanku smo dogovorili", rekla je Cvijanovićeva.

BiH je dobila od Evropske unije dodatno vrijeme kako bi usaglasila funkcionalan mehanizam koordinacije, izvršila adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ostvarila rezultate u provođenju ekonomskih i socijalnih reformi, te objavila rezultate popisa stanovništva i domaćinstava.

Ukoliko želi dobiti upitnik EU prije ljetne pauze BiH bi trebala najkasnije u narednih mjesec i po napraviti ozbiljne pomake u ispunjavanju postavljenih uslova, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han u ponedjeljak tokom posjete Sarajevu.

XS
SM
MD
LG