Dostupni linkovi

Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv rasizma i u Srbiji


Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, 21. marta u ponedeljak će biti obeležen i u Srbiji

U centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici Žene u crnom organizovaće akciju "Hoćemo otvorene granice - nećemo tvrdjavu Evrope" dok će Balkanski fond za demokratiju i Ženski prostor izvešće performans "Hoću da imam izbor".

U obeležavanje tog dana uključile su se i nevladina organizacija Praksis i magazin Liceulice koji su najavile da će organizovati niz akcija kako bi skrenule pažnju javnosti da su mnogi gradjani Srbije izloženi rasizmu i raznim oblicima diskriminacije.

Praksis i Liceulice su nedavno navele da su, uprkos brojnoj legislativi o zabrani dikriminacije, pripadnici manjinskih grupa a pre svega Romi, izloženi rasnoj diskriminaciji koja neminovno vodi u socijalnu isključenost. Medjunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije širom sveta se obeležava 21. marta, a njemu prethodi Evropska nedelje borbe protiv rasizma od 12. do 21. marta, koja je ove godine održana pod sloganom "Snaga je u različitosti".

Inače, taj dan se obeležava u znak sećanja na 21. mart 1960. kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

Mnogim demonstrantima, koji su učestvovali u mirnim protestima u sirotinjskom naselju Šarpvil 50 kilometara južno od Johanesburga 21. marta 1960. godine, policija je pucala u leđa dok su bežali.

Ubijeno je 69, a ranjeno najmanje 180 učesnika demonstracija, organizovanih zbog tada novog zakona, prema kojem su samo Afroamerikanci bili dužni da u svakom trenutku imaju pri sebi lična dokumenta. Nijedan policajac nije osuđen za ta ubistva.

Generalna skupština UN je 21. mart za Međunarodni dan borbe protiv rasizma proglasila 1966. godine.

XS
SM
MD
LG