Dostupni linkovi

Tusk: Dogovor sa Turskom "privremen"


Donald Tusk
Donald Tusk

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk naglasio je liderima EU da će planirani dogovor sa Turskom o zaustavljanju protoka izbjeglica i migranata na grčkim ostrvima biti "privremena i vanredna mjera".

U poruci koju je uputio liderima EU navedeni su principi sporazuma za koji se Tusk nada da će biti zaključen na planiranom samitu lidera EU u četvrtak, 17. marta, a potom potvrđen u petak na sastanku lidera EU sa turskim premijerom u Briselu.

U poruci je naglašena potreba da se azilanti koji stignu u Grčku vrate u Tursku tek nakon što njihovi zahtjevi budu pregledani u skladu sa zakonima EU i naglašava se da je neophodno da ih Turska zaštiti.

Privremeni sporazum između EU i Turske o zaustavljanju priliva migranata u zamjenu za ustupke Ankari ne predstavlja "besplatnu vožnju", izjavio je danas potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans.

Timermans je na konferenciji za novinare rekao da bi Turska, na primjer, trebalo da provede potrebne mjere do kraja aprila, kako bi do kraja juna obezbijedila bezvizni režim u EU.

Lideri EU će razmotriti predloženi sporazum na samitu u Briselu planiranom za četvrtak i petak.

Takođe je istakao da Evropska komisija vjeruje da će se tada postići konačan dogovor.

Sa druge strane vlada Kipra u srijedu je saopštila da se ne mogu saglasati da Evropska unija uđe u nofu fazu pregovora o integracijama Turske sa EU, što potencijalno može biti veliki problem za Brisel, koji je Turskoj u zamjenu za zaustavljanje priliva migranata i izbjeglica obećao finansijsku pomoć ali i ulazak u novu fazu EU integracija koje su već dugo bile na čekanju.

Iz Turske su pak poručili da EU ne smije dozvoliti Kipru da pokavari migrantski sporazum Brisela i Ankare.

Turska i Kipar pokvarili su međusobne odnose od 1974., i turske invazije kojom je Kipar podijeljen na grčki i turski dio.

XS
SM
MD
LG